RECEPTEN

Vegetarisch koken, hoe doe je dat?

Het dagelijkse menu bestaat voor veel mensen in Nederland (en in landen als Duitsland, België en Zweden) uit aardappels, groenten en vlees. Zonder vlees bieden de vegetarische alternatieven van Tivall, Quorn of tofu uitkomst maar ook daarop raak je snel uitgekeken. Hoe moet vlees dan wel vervangen worden? Moet er eigenlijk wel iets vervangen worden? Want waarom eten we eigenlijk vlees?
Vlees bevat voornamelijk vet en eiwitten. Vet is een noodzakelijke stof die wel door gebruik van boter, olie enz. al in ruim voldoende mate binnen krijgen. Eiwit is de belangrijkste bouwstof van onze cellen en we hebben het nodig om te groeien. Melk bijvoorbeeld bevat heel veel eiwit en met een beetje kaas, boter, melk of yoghurt hebben we al genoeg. Een volwassen mens heeft dagelijks maar ongeveer 50 gram eiwit nodig. Wie zuivel consumeert heeft dus niet zoveel te vervangen. Met een boterham met kaas, een schaaltje yoghurt of een glas melk kom je al een heel eind.[1]
Er zijn ook heel wat plantaardige producten die een goede bron van eiwitten zijn. Voorbeelden hiervan zijn noten, peulvruchten en in het bijzonder soyabonen. Van het laatste worden tofu en tofugehakt en tahoe gemaakt. Van graan wordt seitan gemaakt, meestal van tarwe of gerst. Van lupine (een peulvrucht) maakt de vegetarische slager uit Den Haag allerlei sterk op vlees gelijkende producten, maar wie eenmaal vegetarisch heeft leren koken, heeft dit eigenlijk helemaal niet nodig.
Met de woorden rechts kunt u recepten kiezen, bekijken en eventueel printen. Veel succes met koken en een smakelijke maaltijd gewenst!